9.11.10 г.

Знаете ли какво да направите при ПТП?

Изтеглете Двустранен протокол като:
Изпратете SMS на номер 1095 със съдържание  ptp
цена на SMS - 0.60 лв. с ДДС

 
Случвало ли ви се е да направите ПТП (пътно транспортно произшествие)? На голяма част от нас това се е случвало. Леките удари са част от градското ежедневие, но не всеки може да бъде подготвен. Напротив, повечето водачи на МПС предпочитат да направят най-лесното. Да се обадят в полицията и да поискат съдействие – нещо, което на практика е не само ненужно, но и усложняващо процедурата. В случаите, когато има пострадали хора обаче, присъствието на КАТ на местопроизшествието е задължително.
В повечето случаи при градските произшествия, става въпрос за леки удари, в резултат на които пострадалите са единствено калниците, решетките, мигачите, фаровете, броните и капаците на автомобилите.
Какво следва да бъде уточнено на първо място с непознатия водач на МПС, с когото сме се сблъскали:
1.    Имат ли двата автомобила застраховка „Гражданска отговорност”?
2.    Имат ли автомобилите застраховка „Каско”?
3.    Преминали ли са автомобилите ГТП /годишен технически преглед/ и имат ли валиден талон.

4.    Имат ли водачите всички документи за колите.
5.    Трезвен ли е другия водач или е в пияно състояние.
6.    Има ли разногласие по отношение на въпроса кой е виновен за произшествието. Добре е да има такова съгласие, тъй като в противен случай следва да се повика КАТ, които решават на място кой е виновен и му съставят акт. Оттам следва наказателно постановление, глоба, отнемане на точки, опашки в КАТ и пр.
7.    Има ли някой от водачите бланка от двустранен констативен протокол /може да бъде попълнен за да се спести време, докато се чака мобилна група на застраховател по Каско на някоя от колите, тъй като те идват на място/.

Следва да се има предвид, че застрахователите по застраховка „Каско” в България признават за паркинг щета само удари, при които има не повече от 3 пострадали елемента. Примерно мигач и калник. Или мигач, калник и броня.
  • Първото нещо, което следва да се направи, е да се приготвят всички документи: гражданска отговорност /полица/, ГТП, шофьорска книжка и талон и ГТП.
  • Второто нещо, е обаждането на застрахователя за да се повика мобилна група. Това е задължително за водача, който има „Каско” – за да му бъде заплатено обезщетението своевременно. Мобилните групи разполагат с двустранни констативни протоколи за ПТП, в случай, че никой от водачите няма бланка. Бланката може да се разпринти и в интернет-клуб, в случай, че на близо има такъв, тъй като е достъпна в Интернет.
Двустранният констативен протокол за ПТП много прилича на протоколите, които полицаите изготвят. Той е синьо-жълт и съдържа полета, в които водачите да въведат необходимата за застрахователя информация.

Какво точно се попълва:
Двустранният констативен протокол за ПТП се попълва два пъти с абсолютно еднакво съдържание за двете страни – тоест всеки ще пише по два пъти. Синята колона се попълва задължително от виновния, този който е причинил произшествието. Жълтата е за пострадалия – тоест този, когото са блъснали. В случай, че има възможност, добре е в двустранния констативен протокол за ПТП да се посочи име и телефон на свидетел, тъй има опасност застрахователите да не признаят протокола. В средната колонка се описват обстоятелствата за всяка една от страните. Опциите са много ограничени, но това не бива да бъде стряскащо. Просто изберете най-близката до случая опция. Съставя се схема на произшествието. Двете схеми трябва да са еднакви в двата протокола. Задължително е да се посочат имената на улиците, където е станал удара, както и да се отбележи коя от колите е МПС А и коя е Б. В полето „Видими щети на превозно средство Х“ се вписва това, което следва да бъде възстановено от застрахователя, видимите щети. Застрахователите правят огледи, така че не бива да ви притеснява, ако пропуснете нещо. Все пак, опитайте да бъдете изчерпателни. След приключване на двустранния констативен протокол за ПТП, двата екземпляра се сравняват и подписват.
Третото и най-важно нещо, което следва да се направи, е да се обадите на КАТ на тел 165, 166 или 112, за да бъде регистрирано ПТП в тяхната система. От КАТ ще ви издиктуват номер, включващ букви, цифри и дата, който задължително трябва да си запишете. В случай, че не се обадите в КАТ и не се сдобиете с номерче /код/, има опасност застрахователите да откажат плащане, тъй като  катастрофата не е регисрирана и е силно вероятно да не ви признаят удара.

Междувременно, би следвало от мобилната група на застрахователите да са пристигнали. Те заснемат произшествието и щетите с фотоапарат, снимат и документите. Предоставят и още един документ за подпис: декларация за произшествието. Всеки от участниците в ПТП-то следва да си вземе по един попълнен протокол и да си направи фотокопие от застраховката „Гражданска отговорност” на другия автомобил.
Тук можете да намерите информация как да процедирате след това, според различните варианти: когато имате Каско или когато нямате Каско.

Изтеглете Двустранен протокол като:
Изпратете SMS на номер 1095 със съдържание  ptp
цена на SMS - 0.60 лв. с ДДС 
Ще получите линк, от който можете да изтеглите двустранен протокол за ПТП 

Няма коментари:

Публикуване на коментар