4.11.10 г.

5 СЪВЕТИ ПРИ ШОФИРАНЕ

При шофирането, всичко опира до съвсем нормални принципи, които могат да Ви спасят живота. Шофирането е привилегия и е уникална, защото е нещо, коеот правим всеки ден. Шофирането включва наблюдение и преценка. Наблюдението това са очите Ви, преценката това е умът Ви. Винаги:

1. Избягвайте мишената Главният проблем с катастрофите, това е фиксацията на целта. Погледнете го така, ако ударите спирачките и се вторачите в бронята пред Вас, ще ударите бронята! Ако погледнете към съседното платно ще имате много по-големи шансове да стигнете до него. Същото е, когато гледате, дърво, мантинела или насрещно движещ се автомобил.

2. Не се разсейвайте
Ако внимате повече в баничката в ръцете си, отколкото в това какво се случва на пътя, това е голям проблем! Винаги отдавайте изцяло вниманието си на това, което се случва на пътя!

3. Очаквайте всичко

Опитайте се да виждате неща, преди да са се случили или да сте стигнали до тях. Във всяка една ситуация, помага ако винаги хвърляте по едно око малко по-далеч по протежение на пътя от обикновено. Предпазва Ви от изненади. При шофирането, очакването е всичко, това се отнася и до всекидневното еднообразно шофиране.

4. Познавайте автомобила си
При шофирането е много важно д азнаеш към какво се привързваш с колана! За собственат акола е добре да знаете какви екстри има – въздушни възгланици, анти-лок з аколелата, тракшън контрол, АБС и пр. Винаги проверявайте налягането в гумите. Ако следите тези прости неща е винаги от полза. Винаги наблюдавайте лампичките на таблото си – те ще ви подсетят, когато ви свърши горивото, кога колат апрегрява, кога липсва налягане в системата и пр.


5. Не се паникоьосвайте
При звука на търкащи се гуми хората си представят само най-лошото! Като шофьор е важно да запазите спокойствие в лицето на опасността. Когато сте спокойни – тогава вземате правилните решения. Когато сте се паникьосали, тогава правите грешки – тогава се включват основните Ви инстинкти. Инстинктите не са най-добрият съветник, що се отнася до шофирането. Основното предимство, което имат професионалните шофьори пред всички останали е, че са заместили инстинкта си с техника на каране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар